rugdekking

0
PROJECTEN
0
deelnemers
Rugdekking maakt gebruik van de aantrekkingskracht van betaald voetbal om jongeren zonder werk of opleiding nieuw perspectief te bieden met hulp van een Betaald Voetbal Organisatie.

Rugdekking biedt jongeren een kans om aan de slag te gaan in de veiligheidssector. Na een succesvolle afronding van het traject hebben zij verschillende certificaten op zak en kan er vaak worden doorgestroomd richting een baan in deze sector. Rugdekking heeft gedraaid bij de voetbalclubs Sparta Rotterdam, SVB Excelsior, FC Dordrecht, NAC Breda en ADO Den Haag. Vanaf september 2022 worden trajecten weer opgestart. O.a. bij Sparta Rotterdam en NAC Breda. Vanaf januari 2023 voegen we FC Eindhoven aan dit rijtje toe. 

Hoe werkt het

Voor wie

Rugdekking is er voor jongeren, zowel man als vrouw, tussen de 16 en 28 jaar zonder werk, opleiding en/of startkwalificatie. Kortom: jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

wat gaan zij doen

Deelnemers gaan in kleine groepen van maximaal 15 personen een 12 weken durend traject aan waarbij zij 3/4 dagdelen aanwezig zullen zijn bij een profvoetbalclub uit de omgeving. Dit traject bestaat uit een combinatie van gedragsinterventie, opleiding en stage. De kern bestaat uit de opleiding tot UEFA Sportsteward, aangevuld met de certificaten Verkeersregelaar en Bedrijf Hulp Verlener (BHV). Tijdens (thuis)wedstrijden van de BVO wordt er stage gelopen als steward, verkeersregelaar of gastheer/vrouw. Ook wordt er een sportprogramma en een aantal workshops, gericht op de houding en het gedrag (als beveiliger), gevolgd.

EN DAARNA

Wie het traject met succes afrondt, kan vaak tegen een vergoeding aan de slag als steward of verkeersregelaar bij de BVO. Dit is een leuke bijverdienste, maar geen structurele bron van inkomsten. Succesvolle kandidaten worden daarom beloont door hen waar mogelijk te koppelen aan een beveiligingsbedrijf of hen te begeleiden naar ander werk en/of regulier onderwijs.

 

wie gaan het doen

In afstemming met de BVO verzorgt Schouders Eronder de werving, projectcoördinatie en een deel van de coaching en gedragsinterventie van de deelnemers. De BVO verzorgt de opleiding en stage tot UEFA Sportsteward en verkeersregelaar. Daarnaast worden er workshops gegeven door mensen uit het werkveld en worden de sportlessen verzorgd door een sportdocent. Samen bekijken we welke mogelijkheden er zijn voor doorstroom naar regulier onderwijs of een baan bij bijvoorbeeld een sponsor of beveiligingsbedrijf.

 

waar gebeurt het

Omdat het belangrijk is dat deelnemers zich écht onderdeel van de club voelen, vinden lessen, sportactiviteiten en stages zoveel mogelijk plaats in en rond het stadion van de voetbalclub. Dit betekent dat de BVO over een lesruimte en sportfaciliteiten moet beschikken. Uiteraard dienen er ook voldoende mogelijkheden zijn om stage te lopen tijdens (thuis)wedstrijden.

 

wat levert rugdekking op

In de eerste plaats biedt Rugdekking een kans om jongeren terug de maatschappij in te krijgen. Voor jongeren zelf betekent dit concreet dat zij de certificaten UEFA Sportsteward, Verkeersregelaar en BHV behalen. Daarnaast wordt er werknemerservaring opgedaan die de jongeren kunnen gebruiken bij hun toekomstige baan.

FINANCIERING

Rugdekking wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Om bijvoorbeeld een grotere groep jongeren te bedienen, kan deze subsidie uitgebreid worden door een aanvullend verzoek in te dienen bij de gemeente.  Door deze manier van financiering is het traject voor jongeren kosteloos. In principe vergt Rugdekking ook geen financiële investering van de BVO.

 

AaNMELDEN

Ben of ken jij iemand die zich graag wil aanmelden bij Rugdekking? Vul dan het inschrijfformulier in via onderstaande button.

Aankomende trajecten: 

Sparta Rotterdam (november 2022)

NAC Breda (november 2022)

FC Eindhoven (februari 2023)

FC Dordrecht (maart 2023)